Cursus Spirometrie

Cursus SpirometrieSpirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een longfunctieonderzoek wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Er bestaan verschillende spirometrietesten. Maar, hoe wordt een goede spirometrietest uitgevoerd? Het doel van deze cursus is het opdoen van basisvaardigheden voor het doen van longfunctieonderzoek op individueel niveau waarbij een vergelijking wordt gemaakt met referentiewaarden. Allereerst worden de theorie en basisbeginselen behandeld waarna in kleine groepen opdrachten worden uitgevoerd én er geoefend wordt met het afnemen van een spirometrietest.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen, zijn: fysiologie, parameters flow volume, ERS criteria voor aanvaardbaarheid/haalbaarheid, normaalwaarden (GLI), type flowmeters, software, omgevingsvariabelen, herkennen van goede en slechte curves, meten & wegen en het uitvoeren van een spirometrietest.

De cursus is geschikt voor keuringsassistenten, doktersassistenten en praktijkondersteuners die regelmatig spirometrietesten afnemen, en hun kennis willen uitbreiden en meer inzicht willen krijgen in de longfunctie. Het minimale vereiste kennisniveau is MBO Gezondheidszorg.

Meer info en inschrijven?

Wij hebben de cursus omgezet naar een online versie zodat u toch uw kennis over spirometrie bij ons kunt opdoen. De cursus is ingekort naar 4 uren en zal worden gegeven via MS Teams. Het practicum kunnen wij helaas niet online aanbieden, dit heeft echter geen gevolgen voor het bespreken van de testresultaten. Deze zullen wij fictief aanbieden zodat dit belangrijke onderdeel blijft bestaan. De cursus vindt plaats van 9.00 – 13.00 uur*

*Na uw inschrijving ontvangt u een aantal vragen die betrekking hebben op uw ervaring met spirometrie. Mocht er een groot verschil zijn in de ervaring van de deelnemers dan zullen wij de cursus opsplitsen naar een sessie ‘uitvoering’ en een sessie ‘interpretatie’ (allebei op 1 oktober). Uiteraard wordt u hiervan van te voren op de hoogte gebracht

Datum n.t.b.| Locatie:  | € … p.p. (excl. BTW) | Programma Online Cursus Spirometrie

Direct inschrijven?

Klik hier!

Vrijblijvend meer informatie?

Mail direct naar onze cursuscoördinator

USP’s

⊕ De cursus wordt gegeven door Bernadette Aalders, longfuntie-analiste bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen.

⊕ U ontvangt een uitgebreide reader (58 bladzijdes) betreffende spirometrie. Deze reader dient als naslagwerk en theoretische onderbouwing van de cursus.

⊕ De handouts van de lezingen kunt u naderhand downloaden in Teams. Tevens ontvangt u na het succesvol volgen van de cursus via de mail een certificaat van deelname.

Ervaringen vorige deelnemers Cursus Spirometrie

“Hoog niveau van kennis van de docent. Betekenis van longparameters goed toegelicht.”

“Heel veel nuttige en zeer bruikbare informatie. Veel theorie maar ook veel practicum, goed kunnen oefenen. Prettige indeling van de cursusdag.”

“Goede cursus, veel waarde voor de praktijk. Goed cursusmateriaal.”

“Dit is tot nu toe de beste longfunctie cursus die ik heb gehad, ga zo door. Heel duidelijk.”