Actueel

Blijf up-to-date

In het Bewegingslab op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Amsterdam UMC installeerden we kortgeleden het eerste ‘markerless motion tracking systeem’ van Nederland.

Bij het Amsterdam UMC heeft ProCare recentelijk een state-of-the-art ganglab geïnstalleerd, voorzien van geavanceerde markerless motion capture technologie met Theia. Dit innovatieve systeem maakt gebruik van gelijktijdige video-opnames van zeven camera’s, welke vervolgens door Theia software worden gecombineerd om een nauwkeurige 3D-loopanalyse te genereren. De software plaatst een virtueel skelet over de beelden, waardoor artsen gedetailleerd kunnen observeren hoe de patiënt beweegt. Daarnaast berekent de software de hoeken van de gewrichten, zoals de knie- en enkelhoek, om een diepgaand inzicht te bieden in de bewegingspatronen van de patiënt.

Dit geavanceerde gangbeeldlab wordt door Amsterdam UMC momenteel gebruikt voor een onderzoek naar de toepasbaarheid van 3D markerless technologie bij kinderen met cerebrale parese. Hoewel het systeem al eerder zijn effectiviteit en bruikbaarheid heeft bewezen bij volwassenen, wordt nu onderzocht hoe het kan bijdragen aan de behandeling van kinderen met deze aandoening. Benieuwd naar hoe dit systeem in de praktijk werkt? Bekijk de video waarin Marjolein van der Krogt, hoofd van het Bewegingslab, uitlegt hoe ze het nieuwe Bewegingslab inzetten.

video thumb