In gesprek met Bewegingswetenschapper & Productspecialist Ruben Prinsen

Posted on

Regelmatig zie je hem rondlopen met camera’s, markers en krachtplaten. Hij is namelijk hét brein achter de bewegingsanalyse bij ProCare: Ruben Prinsen. Deze bewegingswetenschapper weet alles van 2D en 3D videoanalyse, krachtmetingen en EMG. Hoe hij toch komt aan al die kennis en wat hij ermee doet voor onze klanten? Tijd om Ruben eens aan de tand te voelen! 

Wat is je achtergrond?

“Ik ben begonnen met de HBO-opleiding Sport, Gezondheid & Management op de Hanzehogeschool bij het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen. Hier leerde ik over sportgezondheid, leefstijladvies, trainingsschema’s en bewegingsleer. Bewegingsleer vond ik het meest interessant tijdens de opleiding. Het was dan ook een logische keuze om hierna een premaster Bewegingswetenschappen en een master Sport Science te doen. Met als kers op de taart een afstudeerstage bij FC Groningen. Daar heb ik me beziggehouden met de sportwetenschappelijke ondersteuning van de jeugdopleiding, waar vraagstukken van trainers en coaches voorbijkwamen. Vanuit de sportwetenschappen wist ik hier antwoord op te geven.”

“Wat toen mijn droom was? Sportwetenschapper worden bij een grote voetbalclub. Maar net als dat voor veel jonge kinderen die profvoetballer willen worden lastig is, was het ook voor mij niet eenvoudig om als sportwetenschapper bij een voetbalclub aan de slag te gaan. Gelukkig kwam ik zes jaar geleden in aanraking met ProCare en kom ik nu als productspecialist alsnog over de vloer bij die grote voetbalclubs!”  

Wat houdt jouw werk als productspecialist in?

“In mijn werk als productspecialist, ben ik bij allerlei processen in het bedrijf betrokken. Door mijn achtergrond in de bewegingswetenschappen ben ik kennisdrager van verschillende apparatuur binnen de bewegingsanalyse. Deze kennis is bijvoorbeeld nodig in de sales, klantvragen, demonstraties aan klanten, installaties en trainingen aan klanten. Maar het grootste gedeelte van mijn tijd steek ik in support: hierbij ben ik contactpersoon voor klanten en help ik de klanten waar nodig met vragen.”

Hoe kom je aan al die kennis?

“Een deel van de kennis verkreeg ik al tijdens mijn studies. Door de vooropleiding en stages weet je waar klanten mee bezig zijn en wat hun vragen zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld ook stagegelopen in een Vicon lab, waar ik leerde hoe de knoppen bediend moeten worden om verschillende metingen te doen. Productinhoudelijke kennis doe ik vooral hier binnen het bedrijf op. Toen ik bij ProCare kwam werd ik heel goed begeleid door de productspecialist op dat moment, verder word ik ook getraind door fabrikanten. Bij bijvoorbeeld Vicon kreeg ik op locatie training in de apparatuur, maar ook online. Deze trainingen krijg ik nog steeds om mijn kennis te onderhouden en te verbeteren. Daarnaast ga ik ook naar lezingen op beurzen en congressen en ga ik veel in gesprek met de klant om te weten wat er speelt in de labs en wat daar de vraagstukken zijn.”

Wat maakt jou en jouw functie onmisbaar voor de klanten van ProCare?

“De functie van productspecialist in het algemeen is al van enorme toegevoegde waarde voor klanten. Ik maak de vertaling van de gebruikers naar de techniek. En andersom: van de fabrikant en hardware naar hoe de gebruiker daar vervolgens iets mee kan. En natuurlijk ondersteun ik ze bij het gebruik en geef ik trainingen. Klanten kunnen altijd bij een productspecialist terecht om ervoor te zorgen dat hun lab blijft draaien.” 

Wat zijn gave projecten die je hebt gedaan?

“Een bewegingslab met 3D bewegingsanalyse systemen, krachtplaten in de vloer en een EMG-systeem voor spieractiviteit op zich is al een gaaf, groot project. Voldoening heb ik dan vooral als ik de klant met een glimlach achterlaat. Niet alleen als het er mooi en gelikt uit ziet, maar vooral ook als een klant er mee aan de slag kan en weinig vragen heeft.”

Hoe zie je de toekomst van jouw baan én van de bewegingsanalyse?

“Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruikgemaakt van de combinatie van de wereld van de Life Sciences met de wereld van Virtual Reality. Dan komt de kennis van producten maar ook van toepassingsgebieden van pas, omdat dat in beide werelden anders is. Die data uit die verschillende werelden moet je dan zien samen te brengen in één lab, één systeem. Daar houdt het niet op bij het installeren van een lab en een gebruikerstraining geven, maar help ik ook met het ontwikkelen van workflows in zo’n lab.” 

“Deze ontwikkeling is wat mij betreft een hele goeie: ik denk dat het heel nuttig is om bijvoorbeeld VR toe te passen in de zorg. Een andere interessante ontwikkeling is dat de bewegingsanalyse steeds meer richting hybride systemen gaat. Waar op dit moment een beweeglab nog echt de gouden standaard is wat betreft bewegingsanalyse, maken IMU-sensoren het ook mogelijk om analyses buiten het lab te doen. Of misschien zelfs wel bij de patiënt thuis. Zo kan je het beweegpatroon vastleggen in een natuurlijkere setting voor de patiënt of sporter. De labs zullen wel blijven bestaan, maar dit meer combineren met VR en data uit hybride systemen, dat zou wel heel tof zijn.”