Actueel

Blijf up-to-date

Cerebrale Parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen die kort voor, tijdens of na de geboorte optreedt. Kinderen met CP kunnen last hebben van cognitieve of motorische problemen. Voor hen is het niet altijd even makkelijk om de dag optimaal door te komen. In het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht van UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie doet Olaf Verschuren onderzoek naar CP en werkt daarvoor met verschillende apparatuur van ProCare.

Beste zorg voor CP

Van goed kunnen lopen, tot afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel: klachten van kinderen met CP kunnen erg uiteenlopen. Olaf Verschuren: “Het is een brede groep die problemen heeft in het dagelijks leven, van mild tot ernstig. Met revalidatie helpen we ze zo goed mogelijk met de dagelijkse activiteiten.” Welke zorg die zich richt op lichamelijke activiteiten voor kinderen met CP het meest succesvol is, onderzoekt Olaf bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

De Tour win je in bed

Waar voorheen voornamelijk de focus lag op beweging, worden voeding en slaap ook steeds belangrijkere pijlers binnen het zorgpad. Olaf: “Als je kijkt naar de topsport, dan zie je dat hersteltijd minstens zo belangrijk is als de training zelf. Joop Zoetemelk zijn woorden “De Tour win je in bed” zijn niet voor niets zo bekend geworden. Het is logisch dat je slaap en voeding ook nodig hebt, dus laten we die drie dingen zo goed mogelijk gebruiken om alles uit het lichaam te halen wat erin zit.”

Te weinig beweging en slaap

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen met CP niet genoeg bewegen en een slaaptekort hebben. “In Nederland hebben we beweegrichtlijnen, jongeren moeten 60 minuten matig tot intensief bewegen en 2 tot 3 keer per week bot- en spierversterkende oefeningen doen. Slechts een derde van de kinderen met CP die zich lopend kunnen voortbewegen haalt die richtlijn. Als je dan kijkt naar de 24-uursactiviteitenrichtlijn die gaat over beweging en slaap, dan blijkt dat maar liefst 94% van die groep te weinig beweegt én slaapt,” aldus Olaf.

Onderzoek naar CP

Die voeding, beweging en slaap worden in kaart gebracht met onderzoek. Olaf: “We beginnen met vragenlijsten waarin we vragen of een kind moeite heeft met aankomen of afvallen en hoeveel het kind slaapt en beweegt. Ook meten we de lichaamssamenstelling. Als bij een kind uit één van de punten iets opvallends komt, gaan we verder onderzoek doen.” Daarvoor worden bijvoorbeeld ProCare’s ActiGraph activiteitenmonitors gebruikt. “Hiermee kan je heel mooi het 24-uursritme met beweging en slaap in kaart brengen,” vindt Olaf. Behoeft de beweging meer aandacht, dan worden de Cortex ademgasanalyse en Lode ergometers ingezet voor inspanningsonderzoek. Olaf: “Met ademgasanalyse kun je veldtesten, shuttleruntesten en rolstoeltesten doen bij kinderen. Zo weten we hoe de kinderen verder getraind kunnen worden.”

Korte lijnen met ProCare

Bij het gebruik van de producten is er veel contact met ProCare. Olaf: “De lijnen zijn erg kort, het contact is makkelijk te leggen als er vragen of problemen zijn met de apparatuur. Als het opgelost kan worden door collega’s van ProCare, dan gebeurt dat ook altijd. Dat vind ik erg fijn.”